House 3

Completed 2014

Situated in a heritage streetscape in Balaclava the project required an approach that restored the street presence of the disfigured Victorian weatherboard and added the spaces required by a contemporary extended family. The strategy was to divide the house into two discreet buildings, old and new, separated by a large central courtyard and reconnected by a glazed link. The courtyard with its pool, gives the new building its northern aspect and is conceived as an extension of the communal spaces of the home which surround it on three sides. The old building is compacted and restored. The new two storey building, beautifully crafted in timber, is constructed at the rear of the property. The bedrooms are accommodated upstairs. At ground floor an irregular open plan of living space, paved in travertine flows out to the exterior through sliding panels. This is not a big house. Considered planning and the integration of indoor and outdoor achieve a generosity and variety of communal spaces for the family at odds with the actual size of the building. Private areas are restrained and humble. It is an urban home that functions successfully for a multi-generational family and its evolving needs.

Completed 2014

2015 AIA Victorian Architecture Awards – Residential alterations and additions: Winner
2015 HOUSES Awards – Alteration and addition over 200m2: Finalist
2014 SPASA Awards of excellence 2014 Best residential courtyard pool: Finalist Highly Commended
2014 City of Port Phillip Vibrant Design 12th Design Development awards – Best Heritage redevelopment: Finalist
2015 Australian Timber Design Awards – Residential alterations and additions: Finalist

Photographer: Peter Clarke

House 3 | Description

Show Description

Completed 2014

Situated in a heritage streetscape in Balaclava the project required an approach that restored the street presence of the disfigured Victorian weatherboard and added the spaces required by a contemporary extended family. The strategy was to divide the house into two discreet buildings, old and new, separated by a large central courtyard and reconnected by a glazed link. The courtyard with its pool, gives the new building its northern aspect and is conceived as an extension of the communal spaces of the home which surround it on three sides. The old building is compacted and restored. The new two storey building, beautifully crafted in timber, is constructed at the rear of the property. The bedrooms are accommodated upstairs. At ground floor an irregular open plan of living space, paved in travertine flows out to the exterior through sliding panels. This is not a big house. Considered planning and the integration of indoor and outdoor achieve a generosity and variety of communal spaces for the family at odds with the actual size of the building. Private areas are restrained and humble. It is an urban home that functions successfully for a multi-generational family and its evolving needs.

Completed 2014

2015 AIA Victorian Architecture Awards – Residential alterations and additions: Winner
2015 HOUSES Awards – Alteration and addition over 200m2: Finalist
2014 SPASA Awards of excellence 2014 Best residential courtyard pool: Finalist Highly Commended
2014 City of Port Phillip Vibrant Design 12th Design Development awards – Best Heritage redevelopment: Finalist
2015 Australian Timber Design Awards – Residential alterations and additions: Finalist

Photographer: Peter Clarke