Berkeley Dobson House

Completed 2004

Broken into three separate pavilions, the house is entered through its original workers cottage facade. Upon entry, the house is completely transparent; the eye drawn through via the pool to its furthest rooms giving the impression of one large continuous yet divided space rather than a series of chambers. Inside and outside merge through the use of sliding glazed panels and continuity of building materials. Level changes within the building are used as another means of defining spaces. The new building is concealed from street view, heightening its privacy and the inherent ‘surprise’ upon entering a contemporary residence through a humble Victorian worker’s cottage facade. The element of surprise is further employed as hidden storage and a guest retreat emerge from behind panelled walls.

2005 AIA-VIC Residential Alterations & Additions – Finalist
2004 AIA-VIC Residential Alterations & Additions – Finalist

Photography: Peter Clarke

Berkeley Dobson House | Description

Show Description

Completed 2004

Broken into three separate pavilions, the house is entered through its original workers cottage facade. Upon entry, the house is completely transparent; the eye drawn through via the pool to its furthest rooms giving the impression of one large continuous yet divided space rather than a series of chambers. Inside and outside merge through the use of sliding glazed panels and continuity of building materials. Level changes within the building are used as another means of defining spaces. The new building is concealed from street view, heightening its privacy and the inherent ‘surprise’ upon entering a contemporary residence through a humble Victorian worker’s cottage facade. The element of surprise is further employed as hidden storage and a guest retreat emerge from behind panelled walls.

2005 AIA-VIC Residential Alterations & Additions – Finalist
2004 AIA-VIC Residential Alterations & Additions – Finalist

Photography: Peter Clarke